Reiseselskapene kappes om å friste med billige billetter til deilige destinasjoner, men kontoen din er tom. Bør du vurdere å finansiere ferieturen på kreditt?

I noen tilfeller kan dette faktisk være lønnsomt. Enkelte selskaper tilbyr nemlig rentefri kjøpsfinansiering i inntil 12 måneder. Dette kan gjøre det mulig å få en billigere reise ved å være tidlig ute med bestillingen; for eksempel kan det ofte være tusenvis av kroner å spare ved å bestille sommerferien i januar eller februar i stedet for å vente til i mai eller juni. Om du ikke har pengene for hånden akkurat da, kan kreditt være en smart løsning.

Forutsetningene for at det skal lønne seg å kjøpe reise på kreditt, er imidlertid

  • at ikke gebyrer og andre kostnader gjør at vinningen går opp i spinningen
  • at du betaler hele beløpet før den rentefrie perioden utløper.

Hvis du må betale gebyr for betalingsutsettelsen, eller hvis rentene begynner å påløpe, kan nemlig ferien vise seg å bli en kostbar fornøyelse.

Så hvilke kredittløsninger bør du vurdere? Her er noen av alternativene.

Charterselskapenes egne kredittkort

Både TUI og Ving tilbyr kundene sine egne kredittkort, som kan brukes til å skaffe seg betalingsutsettelse på reisekjøpet.

Med TUI Card kan du delbetale reisen rentefritt i inntil 6 måneder, men det påløper et utsettelsesgebyr på 349 kr. Kjøper du reisen via tuicard.no mer enn tre måneder før avreise, får du minst 500 kr i rabatt per bestilling av pakkereiser. TUI Card er et Visa-kort med kontokreditt, som du også kan bruke til andre kjøp. Regningene betales hver måned som med andre kredittkort.

Feriefinansiering

Rentefri kjøpsfinansiering kan gjøre drømmereisen billigere – hvis du betaler hele regningen før den rentefrie perioden er ute. Foto: Bigstock.

Den nominelle renten på kreditten er 19,9 prosent, men for et beløp på 15 000 kroner i 12 måneder vil den effektive renten utgjøre hele 31,09 prosent.

Med MyHoliday Card fra Ving kan du få fra 4 til 6 måneders betalingsutsettelse på kjøp over 2500 kr når du betaler med kortet. Reisen må først betales med MyHoliday Card før du kan sende inn skjema med forespørsel om utsettelse.

Utsetter du betalingen i 4 måneder koster det 275 kroner, i 6 måneder 275 kroner. Effektiv rente for rentebærende kreditt på 15 000 i 12 måneder er 30,7 prosent, omtrent samme nivå som TUI Card, så betal fakturaene dine ved forfall!

Fly på avbetaling med SAS, KLM og Norwegian

Også mange flyselskaper og reisebyråer lar deg kjøpe ferie på krita.

SAS tilbyr betaling med Klarna-faktura for reisende som er bosatt i Norge. Som med andre Klarna-fakturaer kan du velge å delbetale reisekjøpet over 3, 6 eller 12 måneder. Standard nominell rente hos Klarna er imidlertid på hele 22 prosent av utestående beløp på kontoen, og den effektive renten for delbetaling over 12 måneder kan bli på over 35 prosent. Dette kan altså bli en svært kostbar finansieringsløsning.

Expedia-gruppen, som blant annet inkluderer merkene hotels.com og ebookers, tilbyr også en «Reis nå, betal senere»-tjeneste via Klarna.

KLM tilbyr en lignende ordning via Afterpay, en konkurrent til Klarna. Du oppretter en AfterPay Konto, der alle dine kjøp med AfterPay samles på én månedsfaktura. Du kan velge delbetaling over 3, 6, 12, 24 eller 36 måneder.

I likhet med Klarna har også AfterPay svært høy effektiv rente dersom betalingen fordeles over en lengre periode, så dette er ikke et alternativ vi vil anbefale hvis du ikke er helt sikker på at du kan betale hele restbeløpet før rentene begynner å påløpe.

Norwegian, som jo er både flyselskap og bank, tilbyr en annen type finansieringsløsning: Bank Norwegian Kredittkort. Betaler du reisen med dette kortet kan du utsette betalingen rentefritt i inntil seks måneder, mot et engangsgebyr på 199 kr.

Bonusprogrammet Cashpoints er også knyttet til Bank Norwegian-kortet. Betaler du mer enn halvparten av transportkostnadene med kredittkortet, får du dessuten gratis reise- og avbestillingsforsikring.

Som med andre kredittkort er det imidlertid viktig at du betaler ned hele beløpet før den rentefrie perioden utløper. Bank Norwegian er ikke blant de dyreste kredittkortene, men effektiv rente vil likevel fort komme opp i godt over 20 prosent.

Reisefinansiering med kredittkort

Betaler du reisen med et kredittkort fra reiseselskapet, kan du få rentefri betalingsutsettelse. Foto: Shutterstock.

Hvilken avbetalingsordning er best?

Dersom du er helt sikker på at du kan betale ned kreditten før den rentefrie perioden er omme, er tilbudene fra TUI, Ving og Norwegian verdt å vurdere.

Hvis du derimot kommer til å nedbetale kreditten over en lengre periode, er både TUI og MyHoliday Card svært dyre lån. Faktisk kan det i så fall bli billigere med et vanlig forbrukslån, selv om dette ikke er noe vi vil anbefale. Velger du dette alternativet, bruk vår kalkulator for å finne det lånet som gir deg de beste betingelsene.

Hvis du er over 60 år og eier en gjeldfri bolig, vil et seniorlån være en bedre løsning for å finansiere ferier og andre fornøyelser. Seniorlån innebærer at du tar opp lån med pant i boligen, men i stedet for at du betaler renter og avdrag på lånet, legges rentekostnadene til gjelden etter hvert som de påløper.

Har du fortsatt noen år igjen i arbeidslivet, er vår beste anbefaling å satse på en rimelig ferie i år, og så sette opp et budsjett som sikrer at du sparer opp nok penger til neste års ferie slik at du ikke trenger å reise på kreditt.

Holder feriepengene?

Med god planlegging er det godt mulig å spare til ferien. Dersom du trenger kr 35.000 kommer du dit ved å spare kr 2917 per måned i et år. De fleste får utbetalt feriepenger i juni. Ofte vil det være mulig å kjøpe en ferie reise mot et depositum ved bestilling, og betale 30-40 dager før avreise. Dersom du reiser i første del av august kan dette være en mulighet.

Det er også mulig å be arbeidsgiver om forskudd på feriepenger, men dette er ikke noe du har krav på. De fleste vil også kvie seg for å ta opp dette med en ny arbeidsgiver.

Mange er usikre på akkurat hvor mye de får i feriepenger. Det er fjordårets inntekt som avgjør hvor mye du får i feriepenger. Dersom du ikke har vært ansatt med lønn året før ferien avvikles, får du heller ikke feriepenger. Men du har uansett rett til ferie. Hvor stor prosent av feriepengegrunnlaget du får i feriepenger varierer med alder og tariffavtale, men du har krav på minst 10,2 prosent.

Feriepengegrunnlaget er det du har fått utbetalt i lønn, men inkluderer ikke feriepenger fra fjoråret, kost- og reisetillegg etc. De over 60 år har krav på 12,5 prosent i feriepenger, og dersom du har tariffestet rett til minst 5 ukers ferie, er satsen minst 12 prosent og 14,3 prosent for dem over 60 år. Du kan forsøke denne feriepengekalkulatoren for å få en ide.