Selv om media jevnlig varsler om en mulig boble i boligmarkedet, er det få tegn til at verdien av norske boliger vil svekkes med det første: snarere tvert om. Med forventet prisstigning kan oppussing være en investering som både gir økt bruksglede og forventet økt avkastning ved senere salg.

Ingen andre land i Europa bruker mer penger på oppussing enn oss: i 2017 brukte nordmenn 86 milliarder kroner på oppussing av hjem og hytter.

Men hvor kommer disse milliardene fra? I denne artikkelen ser vi på ulike finansieringsmuligheter for oppussing. Mens utvidelse av boliglånet kanskje er det mest nærliggende for mange, kan forbrukslån i noen tilfeller faktisk være en bedre løsning.

Dyrt å vente når ting forfaller

Oppussing blir ofte sett på som et luksusforetakende, men i noen tilfeller kan det bli dyrere å vente med å pusse opp enn å ta opp lån for å få det gjort. Er for eksempel membranen i dusjen ødelagt, kan det oppstå fuktskader på hele konstruksjonen på badet dersom problemet ikke utbedres raskt.

Å bytte skadet kledning på huset er også en kostbar affære. Om dette kan forhindres ved å beise eller male i tide, er det helt klart verdt investeringen.

Mange energiøkonomiserende tiltak kan det også lønne seg å iverksette jo før jo heller, som å bytte ut gamle, trekkfulle vinduer med nye og bedre som holder på varmen. I løpet av noen år kan besparelsen på strømutgiftene være betydelig.

Lån til oppussing kan være nødvendig

Noen typer oppussing kan det koste dyrt å utsette, selv om du må ta opp lån for å få det gjort.

Utvide boliglånet eller ta opp forbrukslån?

Med lav rente på boliglånet klarer mange å spare opp det som skal til for å kunne investere i et nytt kjøkken, nytt bad eller nytt gulv i stua. Men for de fleste må det et lån til. Dersom eksisterende lån er på under 60 prosent av boligens verdi, er det nærliggende å utvide lånerammen. For å innvilge en slik utvidelse vil de fleste banker kreve en boligtakst som ikke er eldre enn 2 år.

Forbrukslån har uten tvil høyere rente enn boliglån, men som vi har sett på i vår artikkel som sammenligner de to lånetypene, kan forbrukslån likevel i noen tilfeller ha noe for seg. Dette gjelder først og fremst dersom du vil tilbakebetale lån for oppussing raskere enn boliglånet. Rentekostnadene kan da faktisk bli mindre totalt om du tar opp forbrukslån enn om du sprer tilbakebetalingen over 20 år med et boliglån.

Lån fra Husbanken eller startlån fra kommunen

Et annet alternativ som mange ikke engang vurderer, er grunnlån til utbedring av eldre boliger fra Husbanken. Støtte kan gis til husstander med presset inntekt når andre banker ikke gir lån grunnet lav takst. Utbedringene skal være nøkterne, men innenfor rammen av hva som kan regnes som normalt og rimelig. Utbedringen skal ta hensyn til miljøet og være energieffektive. Normalt er saksbehandlingstiden tre uker.

Startlån fra kommunen er et annet alternativ for de som ikke får lån fra en vanlig bank. Normalt gis det ikke lån til oppussing og vedlikehold, men utbedringer, som utskifting av dårlige, trekkfulle vinduer, kan støttes. Barnefamilier, enslige forsørgere, økonomiske vanskeligstilte og personer med funksjonsnedsettelse har høyest prioritet.

Finansiering av oppussing

Husbanken kan i noen tilfeller tilby grunnlån til utbedring av eldre boliger.

Ting å tenke på rundt lån til oppussing

  • Be alltid om minst tre anbud på jobben du vil ha gjort. Prisene kan variere med 50 prosent og til og med mer.
  • Når du vet hva oppussingen vil koste, regn ut hva du må ta opp i lån. Finn ut hvor mye du realistisk sett har mulighet til å betale tilbake hver måned.
  • Kan du utvide lånerammen på boliglånet uten å måtte få ny verdivurdering? Er det et større beløp det er snakk om, kan uansett bli mest lønnsomt å få foretatt en verdivurdering og utvide eksisterende boliglån.
  • Dersom du har mulighet til å tilbakebetale lånet relativt raskt, kan forbrukslån være et bedre alternativ enn boliglån (se vår artikkel her). Sjekk i såfall vår kalkulator, og søk hos 3-4 utlånere på toppen av vår liste for å kunne sammenligne flere tilbud og sikre deg best mulig rentebetingelser.
  • Dersom du vet at utgiftene til oppussing vil strekke seg over tid, vurder å låne mer enn én gang. Fordelen er at du slipper å betale rente på hele beløpet med én gang ved at du timer lånet til akkurat når du trenger pengene. Ulempen er at du må betale etableringsgebyr for mer enn ett lån.