Hvis du har handlet i en norsk nettbutikk i løpet av de siste årene, er sjansen stor for at du har fått tilbud om delbetaling gjennom det svenske selskapet Klarna. Selv om dette framstår som en måte å dele opp betalingen på, er det i realiteten et forbrukslån. Og selv om det kan se ut som en gratis måte å utsette betalingen på, er nok det for godt til å være sant.

Forbrukslån er nemlig ikke gratis, og det er ikke tilbudet om delbetaling fra Klarna heller.

Ekstra kostnader ved delbetaling

Klarna tar seg av betalingen for en rekke norske nettbutikker. Det er selvfølgelig mulig å betale hele beløpet direkte, men det er mer penger for selskapet i delbetaling. Derfor kommer dette som oftest opp som et forslag, selv om du ikke aktivt har uttrykt ønske om å kjøpe på nedbetaling.

klarna-kontoDersom du velger delbetaling gjennom Klarna, må du opprette en konto hos det svenske selskapet. Denne kan benyttes hos mange norske nettbutikker, og gjør det dermed mulig å handle på kreditt en rekke steder.

Kreditten din hos Klarna er å betrakte som et forbrukslån, som må betales ned, og som kan bli belastet med renter og gebyrer fra dag én.

Etableringsgebyr

For å aktivere kontoen din må du sende en signert kontoavtale til Klarna. Det er ikke noe etableringsgebyr for å opprette denne kontoen, men i de fleste tilfeller må du betale et etableringsgebyr for hver betalingsavtale (hver handel hos nettbutikken). Allerede her blir din tilsynelatende gratis delbetaling litt dyrere enn varen(e) du har kjøpt.

Etableringsgebyret varierer med hvilken avtale du har valgt, fra 45 kroner og opp til 299 kroner for 36 måneders delbetaling.

Administrasjonsgebyr

Hver eneste måned belastes kontoen din hos Klarna med et administrasjonsgebyr på 45 kroner. Hvis du for eksempel velger 12 måneders delbetaling, utgjør altså gebyret totalt 540 kroner.

Administrasjonsgebyret tilsvarer det de fleste banker og andre utlånere kaller for termingebyr, siden det betales hver eneste termin (vanligvis månedlig).

Renter

Standard nominell rente hos Klarna er på 22 prosent av utestående beløp på kontoen, noe som gjør at selv et lite beløp fort kan vokse seg stort. Hvis du har benyttet deg av en kampanjeavtale er renten varierende – de korteste avtalene har 0 prosent rente så lenge du betaler i tide, mens de lengre avtalene har en rente på 9,99 prosent. Husk imidlertid på at kampanjeavtalene har et fordyrende etableringsgebyr.

Om du har benyttet deg av en kampanjeavtale som gir deg 0 eller 9,9 prosent rente, vil renten uansett øke til 22 prosent dersom du ikke betaler den månedlige fakturaen.

Dersom du planlegger å betale tilbake raskt (i løpet av 3 måneder eller mindre), vil det i mange tilfeller lønne seg å avstå fra kampanjetilbudene med fordyrende etableringsgebyr, og heller benytte deg av standardavtalen. Selv om renten er høyere på standardavtalen, vil det ta en stund før differansen i rentekostnader utgjør mer enn etableringsgebyret.

Nedbetaling

For å betale ned på utestående saldo på din Klarna Konto vil du motta en månedlig faktura. Minimumsbeløpet du må betale er 95 kroner eller 1/24 av utestående beløp, avhengig av hva som er størst. Dersom du ikke betaler minimumsbeløpet, risikerer du at renten økes til 22 prosent uavhengig av kampanjevilkårene. I tillegg påløper gebyrer for purringer, inkassovarsler og betalingsoppfordringer.

Alternativer til delbetaling via Klarna

Den effektive renten på delbetaling hos Klarna er veldig høy i forhold til hva du kan få andre steder. Hvis du for eksempel ønsker å kjøpe en vare til 10 000 kroner og betale den ned over 12 måneder hos Klarna, blir totalprisen på 11 771 kroner. Dette tilsvarer en effektiv rente på hele 36,11 prosent!

Hvis du vurderer å benytte delbetaling via Klarna til å kjøpe noe du ikke har råd til å betale kontant i dag, vil det derfor sannsynligvis lønne seg å ta opp et vanlig forbrukslån fra en annen tilbyder i stedet.

Vår forbrukslånkalkulator gir deg en rask oversikt over tilgjengelige forbrukslån på det norske markedet, rangert etter beste vilkår (effektiv rente og månedsbeløp) ut fra hvor mye du vil låne, hvor lang nedbetalingstid du trenger, og hvor god kredittverdighet du har.