Hvis du stadig opplever at kontoen begynner å bli faretruende tom når det nærmer seg lønningsdag, kan det være lurt å ta deg tid til å sette opp et månedlig budsjett over inntekter og utgifter.

Det er nemlig slik med budsjetter som med det meste annet: bare det å tenke over hva man faktisk bruker penger på, kan gjøre det enklere å gjøre bedre valg.

Syns du budsjettering høres slitsomt og komplisert ut? Det trenger det ikke å være, takket være vår gratis budsjettmal!

Slik kommer du i gang

  • Last ned Excel-malen nedenfor. Hvis du foretrekker å bruke Google Regneark, for eksempel fordi dere er to som skal bruke budsjettet, laster du først ned Excel-filen for så å laste den opp til Google Drive.
  • Slett eksempeltallene vi har lagt inn for januar måned (de er der bare for å synliggjøre delutregningene).
  • Legg inn alle faste inntekter og utgifter. Kontoutskriftene dine kan være til god hjelp her.
  • Legg inn et anslag over hva du tror du bruker på variable utgifter som mat, klær og reiser. Ikke bruk for mye tid og energi på dette i første omgang, men prøv å være noenlunde realistisk.
  • Ved utgangen av hver måned går du så gjennom familiens kontoutskrifter, legger inn de faktiske utgiftene, og justerer budsjettet for de neste månedene om nødvendig.
Last ned gratis mal

Tips for bruk av budsjettmalen

  • Det er sikkert mange linjer i budsjettmalen som ikke er relevante for deg — for eksempel har du kanskje ikke leieinntekter eller utgifter til barnehage. Vi har tatt med flest mulig kategorier slik at ingenting skal bli glemt, men for et ryddigere oppsett kan du bare slette linjer du ikke trenger.
  • Motsatt, hvis du for eksempel ønsker å ha oversikt over hva hvert enkelt familiemedlem bruker på klær og sko i stedet for å ha én samlepost, kan du legge til ekstra linjer. Pass i så fall på at de nye linjene blir med i delsummen for hver kategori.
  • Hvis du ikke syns kontoutskriften gir deg god nok oversikt over utgiftene dine, kan du bruke en budsjettapp på telefonen til å registrere utgifter fortløpende.

Bruk AvtaleGiro og faste trekk

Jo mer du kan automatisere økonomistyringen, desto mindre tid og energi trenger du å bruke på det.

Hvis du ikke allerede har opprettet en egen regningskonto, bør du gjøre det nå. På lønningsdagen eller dagen etter, overfører du så mye som du trenger for å betale alle faste regninger (budsjettet viser deg hvor mye du må overføre). Bruk AvtaleGiro når det er mulig, så sørger banken for at regningene blir betalt automatisk og i tide og du trenger ikke tenke på det selv.

Faste trekk til regningskonto vil også hjelpe deg å håndtere utgifter som TV-lisens, EU-kontroll, feriereiser og julehandel, som bare dukker opp én eller noen få ganger i året. For å sikre at du har penger når disse utgiftene skal betales, deler du den årlige utgiften på 12 og legger månedsbeløpet inn i budsjettet for hver måned. Da ser du enkelt hvor mye du må overføre til regningskontoen hver måned for å unngå å gå på en smell når utgiften kommer.

Saldoen

Når alle inntekter og utgifter er lagt inn, vil du sitte igjen med en saldo: inntekter minus utgifter. Forhåpentligvis er inntektene større enn utgiftene! Hvis ikke må du enten kutte i utgiftene dine (da er det nyttig å se på oversikten hva pengene egentlig går til), eller forsøke å øke inntektene dine ved for eksempel å jobbe mer, selge noe, eller leie ut et rom.

Har du alltid noe til over, bør du sette opp et fast trekk til en sparekonto i stedet for å bare bruke opp pengene uten en plan eller et mål.

Fordeler og ulemper med å bruke et budsjett

Det er uten tvil mange fordeler med å ha et budsjett.

For det første får du oversikt og trygghet i hverdagsøkonomien. Dette er særlig viktig hvis det er andre i familien som er økonomisk avhengige av deg. Er du alene går det bare ut over deg selv hvis du må leve på vann og brød etter å ha brukt opp pengene dine lenge før lønna kommer, men det kan du ikke lenger tillate deg hvis du for eksempel har ansvar for barn.

For det andre blir det synlig hva pengene dine faktisk brukes til, og bare det kan bidra til at du tar bedre økonomiske beslutninger. «Det som blir målt, blir gjort», som det heter, og budsjettet kan altså hjelpe deg å bruke pengene dine på en mer gjennomtenkt måte. Det betyr ikke at du skal gi avkall på alle fornøyelser, men at du prioriterer de tingene som du har bestemt at er viktige for deg.

Et ryddig budsjett hjelper deg også å planlegge større prosjekter, som oppussing, ny bil eller en lengre reise. Når du ser hvor mye som er igjen etter at alle utgifter er betalt, er det lett å regne ut hvor lang tid det vil ta å spare til det du ønsker deg.

Den eneste potensielle ulempen med et budsjett er at du kan bli demotivert hvis oversikten viser at inntektene ikke strekker til å dekke utgiftene. Likevel er det alltid bedre å vite. Økonomiske vanskeligheter vil ikke forsvinne av seg selv, og med tallene foran deg kan du se om det er nødvendig å ta grep.

Selvfølgelig tar det tid å sette opp en budsjett, særlig når du først skal komme igang. Men for de aller fleste er tiden vel verdt investeringen. Å sette opp et budsjett er uansett et steg i retning av en bedre privatøkonomi!

Last ned gratis mal