Et budsjett er alltid en god start hvis du ønsker å få orden på din personlige økonomi. Men for å sette opp et budsjett er du nødt til å vite hvor det faktisk blir av pengene dine—det holder ikke å gå ut fra hvor du tror det blir av dem.

Nå finnes det heldigvis mange gode apper tilgjengelig rett på smarttelefonen din nettopp for dette formålet, så det er på tide å legge vekk unnskyldningene og begynne å dokumentere utgiftene dine når du bruker penger!

Vi skal se litt nærmere på fem av de beste budsjettappene.

You Need A Budget – for deg som vil rydde opp i gjeld

 • iOS og Android

 • Engelsk

 • 849 kr/år

YouNeedABudget.com (populært kalt YNAB) er ikke bare en app, men et fullstendig budsjettprogram som hjelper deg å holde oversikt over inntekter og utgifter, og å planlegge hva pengene dine skal gå til i løpet av den neste måneden eller det neste året.

Mens YouNeedABudget tidligere var en klassisk budsjettapp, er den nyeste versjonen av programvaren og appen i større grad rettet mot brukere som har havnet i gjeldsproblemer og trenger hjelp til å ta tilbake kontrollen over økonomien.

Det tar en del tid å sette seg inn i systemet, men når du først er oppe og går, er YouNeedABudget et solid verktøy for styring av din personlige økonomi.

Hos YNAB snakker de varmt om de fire reglene som programmet deres er basert på:

Regel 1: Sett hver krone i arbeid («Give every dollar a job»)

Bestem nøyaktig hva du skal bruke penger på hver gang du får lønn, ved å fordele disponibel inntekt på ulike kategorier av utgifter.

Regel 2: Spar til større utgifter («Embrace your true expenses»)

Spar litt penger til å ha som en buffer for både planlagte og uforutsette større utgifter, som julefeiring, bilreparasjoner eller knust skjerm på smarttelefonen.

Regel 3: Reis kjerringa («Roll with the punches»)

Et budsjett er en gjetning, ikke en fasit. Det er lov til å gjette feil. Men hvis du bruker mer enn planlagt i én kategori, må du flytte over budsjettpenger fra en annen kategori for å dekke overforbruket.

Regel 4: Lev på forrige måneds inntekt («Age your money»)

Kort oppsummert skal man forsøke å alltid ha nok penger på konto til at alle månedens regninger og utgifter er dekket før man mottar lønn.

Du behøver selvfølgelig ikke følge noen av disse reglene, selv om det er en god idé for de fleste. Med YNAB får du hjelp til å sette opp et budsjett fra grunnen av, og tips, råd og hjelp til hvordan du kan overholde det i praksis.

Det meste av budsjettstyringen gjøres nå via programvaren på desktop; appen er en «companion app» som primært benyttes til å registrere utgifter. Den er tilgjengelig for både iPhone, iPad og Android-enheter.

LOfavør Studentbudsjett – god på budsjett, men ikke regnskap

 • iOS og Android

 • Norsk

 • Gratis

LO Favørs budsjettapp er primært beregnet på studenter. For andre som ønsker hjelp til å sette opp et enkelt budsjett, er Sparebank1 Budsjettkalkulator samme app, men uten feltene for studielån og stipend på inntektssiden. Begge er gratis.

Appen gjør en stor del av jobben for deg, for på grunnlag av informasjon som du fyller inn i starten, beregnes en del grunnleggende kostnader med utgangspunkt i tall fra SIFO.

Du fyller ut hvor mange personer dere er i husholdningen, om dere har barn i barnehage eller på SFO, om dere har bil(er), og litt informasjon om hvilke andre typer utgifter dere har. I tillegg må du naturligvis oppgi hvor mye dere tjener per måned.

Når du så trykker på «Lag budsjett», lager appen en oversikt som viser deg hvor mye en gjennomsnittsperson eller -familie bruker på mat, tv, internett, møbler, klær og så videre hver eneste måned, og hvordan du ligger an i forhold til det.

Du får også se et lekkert kakediagram som viser fordelingen av dine månedlige utgifter – for noen av oss er er det lettere å forstå bilder og grafiske framstillinger enn tall.

Det eneste minuset med denne appen er at det er en ren budsjettapp, som ikke lar deg føre noe register over kostnader eller hvordan det går med budsjettet ditt. Så i kombinasjon med denne anbefales DailyCost på det sterkeste, siden de utfyller hverandre på en god måte – les mer under!

DailyCost – suveren for å registrere utgifter

 • iOS

 • Norsk

 • 11 kr

DailyCost er en lekker liten mobilapplikasjon med flott design og et mål om å hjelpe alle å spare penger.

Selv om DailyCost ikke egentlig er en budsjettapplikasjon i seg selv, men bare brukes til å registrere utgiftene dine og plassere dem i kategorier på en oversiktlig måte, så måtte den nevnes.

Appen er tilgjengelig på norsk. Den støtter over 160 ulike valutaer, så den er også perfekt for å holde oversikt og kontroll på forbruk når du er på ferie.

Dette er den perfekte appen for deg som gjerne har store planer som sklir ut – DailyCost er så enkel og lekkert designet at du blir motivert til å fortsette å bruke den.

Den koster 11 kroner, en sum du nok kan spare inn ganske raskt ved å bli mer bevisst på forbruket ditt.

DailyCost er kun tilgjengelig for iOS. Det fins flere apper med samme navn på Google Play, men det er ikke samme app og vi har ikke testet Android-appene.

Klar for å gjøre mer for å få oversikt over økonomien? Les Budsjettmal for månedsbudsjett.

Toshl

 • iOS og Android

 • Engelsk

 • Gratis (Pro: 199 kr/år)

Blant de fem appene i utvalget vårt, er Toshl favoritten. Det eneste vi har å utsette på den er at den ikke er tilgjengelig på norsk, men hvis du syns det er uproblematisk å bruke en engelskspråklig app, kan vi varmt anbefale Toshl.

Denne appen gjør det ytterst enkelt å holde oversikt over hva du bruker pengene dine til, og å planlegge for neste periode. Du kan sette opp budsjetter for en dag, en uke, en måned eller et år, men Toshl anbefaler å begynne med et månedlig budsjett.

Først velger du et utgiftsbeløp du ønsker å holde deg til. Det kan være et fast beløp, inntekt minus et fast sparebeløp, eller en prosentandel av inntekten din (f.eks. 80 % hvis du ønsker å spare 20 % av det du tjener).

Så lagrer du, og vips har du et enkelt månedsbudsjett som kan finpusses etter hvert. For eksempel kan du definere hvor mye du ønsker å bruke på bestemte kategorier av utgifter, noe som kan være særlig nyttig for å spore utgiftsposter som har lett for å komme litt ut av kontroll.

Å registrere utgiftene dine er gjort på sekunder med minimal tasting, takket være veldefinerte kategorier og et utsøkt brukergrensesnitt. Med Toshl har du ingen unnskylding lenger for ikke å spore utgifter! Du kan også velge å få en daglig påminnelse på e-post om å legge inn utgifter, på et klokkeslett du selv bestemmer.

Alle data du legger inn blir synkronisert med webapplikasjonen på toshl.com, slik at budsjettet kan brukes på flere enheter og av flere personer om ønskelig.

Basisversjonen av appen er gratis, men er begrenset til to bankkontoer og to budsjetter. Med pro-versjonen, som koster 219 kroner i året, kan du lage et ubegrenset antall budsjetter, legge inn automatisk repetisjon av utgifter, eksportere data og få påminnelser om forestående fakturaer.

My Budget Book

 • iOS og Android

 • Engelsk

 • 11 kr

My Budget Book er også en utmerket budsjettapp som gjør det enkelt å holde oversikt over inntekter og utgifter.

Den er dessverre ikke tilgjengelig på norsk, så du bør være komfortabel med å benytte engelsk til budsjettstyringen din.

Ikke la deg lure av My Budget Books litt kjedelige utseende – brukergrensesnittet er bevisst holdt enkelt og oversiktlig for å fokusere på det viktigste, og dette er virkelig en god og gjennomtenkt app som gir deg mye valuta for de 11 kronene den koster.

Budsjett-moduset lar deg sette begrensninger eller mål for egendefinerte tidsperioder.

MyBudgetBook

For eksempel kan du sette en månedlig grense for klesinnkjøp, en ukentlig grense for utgifter til mat og drikke på byen, eller et sparemål for hver toukersperiode. Du kan også definere begrensninger for bestemte kredittkort og andre betalingsmetoder.

I motsetning til gratisversjonen av Toshl, gir My Budget Book deg også muligheten til å legge inn automatisk repetisjon av faste inntekter og utgifter, som lønnsutbetaling og husleie hver måned.

Til gjengjeld er ikke registrering av enkeltutgifter riktig like raskt og enkelt som med Toshl, men prosessen er grei og oversiktlig nok. Alt i alt er My Budget Book en super budsjettapp for deg som vil ha bedre oversikt og styring over forbruket ditt.