Tilbydere av forbrukslån

Det er mange lånetilbud på nettet, og det kan være vanskelig å finne frem til det beste tilbudet. Av de mange tilbyderne er det grovt sett to typer utlånere det dreier seg om: finansieringsforetak og finansagenter.

Les også: Beste forbrukslån? Dette bør du se etter

Banker og finansieringsforetak

Banker og finansieringsforetak låner ut “egne penger”. De har konsesjon fra Finanstilsynet til å drive bank eller finansieringsvirksomhet i Norge.

Tradisjonelle banker

De fleste tradisjonelle banker med filial tilbyr forbrukslån selv om de fortsatt satser mer på boliglån. Dette gjelder Danske Bank, Nordea, SpareBank 1 og DNB. De fleste av disse stiller krav om at du er kunde i banken. BN bank tilbyr kun usikrede lån til refinansiering av gjeld.

En av de få bankene med tjenester for privatkunder som ikke tilbyr forbrukslån er Handelsbanken.

Rene nettbanker

Flere av de rene nettbankene har spesialisert seg på forbrukslån. Dette gjelder særlig Bank Norwegian, Komplett bank, yA Bank, Santander Consumer Bank AS, (tidligere GE Money Bank Norge), Ikano BankOPP Finans (fra Gjensidige Bank), Monobank og Instabank.

Collector Bank AB som tilbyr Collectorlånet (tidligere også markedsført som Plusslån) har konsesjon som utenlandsk kredittforetak til å drive i Norge gjennom nisjebanken Collector bank.

Skandiabanken tilbyr det de kaller brukslån for sine kunder.

Det kan være store forskjeller på rentesatser og andre vilkår. For å sammenligne tilbud anbefaler vi vår lånekalkulator.

Kredittforetak

Enter Card Norge AS som eies av svenske Swedbank og engelske Barclays Bank står bak forbrukslånet Ditt fordelslån fra Coop.

På smålånsmarkedet er Thorn Norge Finans AS en av de ledende med forbrukslånproduktene fra Thorn, L’Easy og Klikklån. Folkefinans AS er en utforder med Folkia som gir smålån fra 1 000 til 20 000 kroner og produktet Frogtail som gir lån opp til 50 000 kroner.

Den effektive renten i smålånsmarkedet er høyest i bransjen – se vår sammenligning av smålån.

Finansagenter

Finansagenter formidler lån fra flere banker, og fremmer slik sett søknader på vegne av kunder. Det er likevel ikke slik at de er kunders agenter – de får sitt vederlag fra utlånere og er derfor agenter for utlånere, ikke kundens representant. Finansagenter mottar provisjon fra bankene for lånene de formidler.

Les også: Hva er en finansagent

De største finansagentene er Centum, LendoReal Finans, Telefinans (som også opererer under merkene Polarlån og Aros finans), Lånemegleren og Online 24.

Ofte fremstilles finansagentene som lånemeglere – det er likevel få tjenester for lånesøknader på nett som faller i kategorien lånemegler. En lånemegler er pålagt å være et nøytralt mellomledd som representerer både utlåner og låntaker, og må stille sikkerhet for sin virksomhet.

En fordel med en finansagent er at de henter inn tilbud fra flere banker. Noen foretrekker likevel å forholde seg til selve banken direkte, uten mellomledd. Du vil sannsynligvis ikke få et bedre tilbud via en finansagent enn dersom du søker direkte.